Sidor

lördag 26 februari 2011

Snart är februari slut (!)

Tja, det här är mest bara en liten röksignal ifall någon har börjat undra om jag ännu lever. Det gör jag förvisso. Just nu sitter jag och skriver vid arbetsbänken i köket hemma på ön och blickar ut på ett fullständigt kompakt mörker där en liten ljuspunkt från någon som är ute och går med ficklampa gungar förbi på vägen.

Det är såhär det ser ut - en lördagskväll i glesbygden.

Jag förbereder mig för att börja på någonting nytt - försöker hitta den rätta tonen. Har letat rätt så länge nu och inte riktigt träffat rätt, men ikväll tror jag faktiskt att jag har kommit på det.

På tisdag börjar jag gästblogga för Söderström och det är inte helt lätt att byta forum - det har jag insett redan nu. Det är roligt att få chansen att göra en ny blogg men det kräver också en del eftertanke. Vad vill jag göra och hur ska det se ut? Jag är inte helt säker på det ännu. I och med att mitt inhopp bara kommer att vara en månad så måste jag anpassa formatet till det; blogga kortare och tätare. Inte helt lätt för mig som alltid har en tendens att bli långrandig. Men hur som haver - roligt ska det bli. Jag betraktar det som ett bloggexperiment.

måndag 14 februari 2011

Iväg

Ja, nu är manuset på väg till tryckeriet. Vilken märklig känsla. Nu går det inte längre att göra någonting. Allt som står kommer verkligen att få stå.

Men en mening hann jag i alla fall stryka i en slags sista-minuten-panik just innan det var för sent. Det var en bra strykning - tror jag.

lördag 12 februari 2011

Vinternatt

För er som vistas på platser där gatubelysningen skrämmer iväg det verkliga mörkret vill jag tala om att månen lyser mycket starkt ikväll, att snön knarrar under fötterna av kölden och att Sjustjärnorna, Orion, Svanen och Lilla björn är alldeles tydliga på himlen om man står tyst under äppelträdet ett tag.

Då jag skriver detta ser jag en skymt av mig själv i spegeln på väggen och jag ser att ljuset från en påslagen datorskärm i ett helt mörkt rum är samma blåaktiga sken som månen sprider över den snöiga isen på viken utanför. Det är en ganska vacker tanke. Åtminstone för någon som spenderar betydligt mer tid med datorbelysningen än månljuset.

Bloggandet har varit lite sporadiskt här på sistone - jag håller på att samla idéer för ett annat sammanhang och är tvungen att spara lite på sådant som annars skulle hamna här (ska återkomma till det så småningom). På måndag ska jag upp på förlaget och snabbkolla det ombrutna manuset innan det går till tryckeriet. Ska bli roligt att se hur det har blivit.

torsdag 3 februari 2011

Inte så lätt

Det där med uppbygglig kritik är inte lätt. Eller jo, att påstå att någonting inte är så bra är ju lätt, men att komma på en bättre lösning - det är svårt.

Då Gustaf III i tiderna instiftade Svenska Akademin, ville han samla de mest lysande författarna i riket kring samma bord för att de med sin förträfflighet skulle fungera som föredöme för alla andra. I akademins stadgar skrev han in en paragraf som påbjöd att om inget tillräckligt bra bidrag kom in till akademins stora pristävlingar så skulle akademiledamöterna själva skriva ihop ett bidrag som kunde tjäna som föredöme för alla de refuserade tävlingsdeltagarna.

Men just den paragrafen var var antagligen inte så lätt att uppfylla, för ledamöterna såg till att avskaffa den ganska fort.

(personen på bilden har ingenting med Svenska Akademin att göra)